Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

«Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη,

έχεις όλα όσα σου χρειάζονται» (Κικέρων) 

Οι μικρές απολαύσεις που παίρνεις, 
όταν διαβάζεις ένα βιβλίο...
(Από την Σοφία Παπακωνσταντίνου) 

Η συνήθεια και η αγάπη της ανάγνωσης είναι κάτι που μας κάνει συνεχώς να ψάχνουμε τις καινούριες κυκλοφορίες, κάποιο διαφορετικό είδος να διαβάσουμε ή ακόμα και να ξεκλέψουμε λίγο από τον χρόνο μας για να διαβάσουμε κάτι που μας κινεί το ενδιαφέρον.
Όσο βιβλιοφάγος κι αν είναι κανείς, πάντα θα βρεθεί κάποιο βιβλίο που θα προστεθεί στη λίστα. Κι όσον αφορά, στις απολαύσεις που παίρνουμε διαβάζοντας ένα βιβλίο, θέλω να επικεντρωθώ και στα συναισθήματα που αισθανόμαστε και στις σκέψεις που μας προκαλεί αυτό που διαβάζουμε.
Αναρίθμητες εικόνες τυπώνονται στο μυαλό μας, ενώ πολλές φορές χανόμαστε μέσα στις σκέψεις που μας πλάθει η φαντασία μας. Οι λέξεις έχουν αυτόν τον μαγικό τρόπο να ενθουσιάζουν με τον τρόπο γραφής τους, ενώ συγχρόνως προσπαθούμε να δούμε τι κρύβεται πίσω από την αφήγηση. Μπορεί η εικόνα να μας «ταξιδεύει» και να αντικαθιστά πληθώρα λέξεων, αλλά την χαρά που προσφέρει το βιβλίο, δεν τη φτάνει με τίποτα. Το βιβλίο μας παρακινεί σε δεύτερη ανάγνωση και καλλιεργεί την υπομονή και την επιμονή μας. Ακόμη, το σύμπαν που μας μεταφέρει ο συγγραφέας μας, εκτονώνει από την καθημερινότητα και αφήνουμε τους εαυτούς μας να χαθούμε μέσα σε όλο αυτό.

Βέβαια, για να απολαύσει κανείς το διάβασμα ενός βιβλίου θα πρέπει να έχει βρει και το κατάλληλο! Πολλοί άνθρωποι έχουν αποθαρρυνθεί επειδή έτυχε να διαβάσουν κάποιο βιβλίο που δεν τους άρεσε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να πάρουμε κάποιο που να ταιριάζει στις προτιμήσεις μας και στα ενδιαφέροντά μας.
Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να χρωματίσει την καθημερινότητά μας και πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με τον ίδιο μας τον εαυτό, καθώς προβληματιζόμαστε για το ποιοι πραγματικά είμαστε και βγαίνουν στην επιφάνεια πολλές πτυχές του εαυτού μας.
Η λαχτάρα μας περνώντας από τη μια σελίδα στην άλλη να φτάσουμε σε κάποιο κομβικό σημείο, μας δημιουργεί ένα συναίσθημα τόσο βαθύ που αγγίζει την ψυχή μας.
Κλείνοντας,  ας θυμηθούμε ένα γνωμικό από την αρχαιότητα που δείχνει τη σημασία ενός βιβλίου:
 «Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.» (Κικέρων) 

 ΠΗΓΗ: http://www.yang.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου