Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η ...κακή συνήθεια της ανάγνωσης

του Δημήτρη Στεφανάκη

" Αποκτήστε την κακή συνήθεια της ανάγνωσης. Νιώστε την εθιστική επίδραση της λογοτεχνίας και δοκιμάστε άφοβα τα παραισθησιογόνα της αφήγησης. Όπου κι αν βρίσκεστε ό,τι κι αν κάνετε, να θυμάστε να κρατάτε πάντοτε ένα βιβλίο. Θα σας χρειαστεί.

Η πραγματικότητα είναι μάλλον λειψή. Να πατάτε πάντα με το ένα πόδι σε αυτή και με το άλλο στη φαντασία σας…
  
 Αν επιμένουμε ακόμα να διαβάζουμε λογοτεχνία στην εποχή μας είναι γιατί πιστεύουμε σε αυτό που μας προσφέρει. Δε θα καταφέρουμε ποτέ να αλλάξουμε τον κόσμο με την ποίηση και τα μυθιστορήματα, αξίζει όμως τον κόπο να δοκιμάσουμε την ευεργετική επίδρασή τους στη ζωή και στον χαρακτήρα μας.

 Αν με ρωτούσε κανείς πώς η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μου, θα απαντούσα πως η λογοτεχνία κυρίως σου μαθαίνει τρόπους. Σε κάνει λιγότερο σίγουρο για τον εαυτό σου, λιγότερο μελοδραματικό και κραυγαλέο, λιγότερο αφελή και ευκολόπιστο αλλά και πιο ευγενή στη γλώσσα, πιο διορατικό στις ανθρώπινες σχέσεις.

 Στη ζωή τα πράγματα δεν είναι συνήθως όπως φαίνονται κι η λογοτεχνία θα βρίσκεται πάντα εδώ για να μας το θυμίζει..."

 ΠΗΓΗ: http://www.literature.gr/

 (Αναζητήστε και διαβάστε ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Δημ. Στεφανάκη "Η Λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή" -Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με ένα ΚΛΙΚ στο https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003314/pws-h-logotexnia-soy-allazei-th-zwh )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου