Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Μια «ΡΟΔΙΑ» κόντρα στην κρίση!


Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά την κίνηση στην «αγορά» -ακόμη και βασικών ειδών- είναι απορίας άξιο πώς καταφέρνουν κάποια καταστήματα και συνεχίζουν την-συχνά μοναχική- πορεία τους! Τι είναι εκείνο που «πείθει» και ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες να επιμένουν στην επιλογή τους, ιδιαίτερα, όταν μιλάμε για το χώρο του βιβλίου, δεδομένου ότι οι Έλληνες δεν έχουμε τη φήμη «πιστών» της ανάγνωσης;
 Η «ΡΟΔΙΑ», γνωστό βιβλιοπωλείο τις τελευταίες δεκαετίες στην παραλία της Ερμούπολης,είναι μια από αυτές τις «ξεχωριστές περιπτώσεις». Συζητήσαμε με τον ιδιοκτήτη της ζητώντας απάντηση στις απορίες μας…
Τι ήταν εκείνο που σε εποχή δύσκολη για το βιβλίο, σας «έπεισε» να ασχοληθείτε με αυτού του είδους την επιχείρηση;
Πάντα το βιβλιοπωλείο ήταν για μένα το αγαπημένο μου είδος καταστημάτων για να κάνω τα ψώνια μου.Αυτή η χαρακτηριστική μυρωδιά του χαρτιού μού θύμιζε τα μαθητικά μου χρόνια που ως μαθητής ψώνιζα την γραφική ύλη για το σχολείο.Η ευαισθησία σε αυτή τη μυρωδιά δεν έχει χαθεί ακόμη και μετά από 11 χρόνια που διατηρώ το βιβλιοπωλείο,μολονότι η αφορμή για να ασχοληθώ με τη «ΡΟΔΙΑ» θεωρώ ότι ήταν «τυχαία» και η εποχή που ξεκίνησα-2004-όχι και τόσο δύσκολη για το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα.
 
 Το συριανό κοινό, οι συριανοί αναγνώστες επιβράβευσαν την προσπάθειά σας; Ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας; 
Φυσικά και ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας και αυτό φαίνεται από τα 11 χρόνια λειτουργίας μας!Bέβαια, είμαι ο πιο νέος από τους συναδέλφους μου στο νησί που έχουν πολλαπλάσια χρόνια λειτουργίας από εμένα και ανάλογο επίπεδο που έχει επιβραβευτεί από το αγοραστικό κοινό της Σύρου. Γενικά το επίπεδο των Συριανών στην ανάγνωση πιστεύω ότι είναι ψηλότερο από τον μέσο όρο στις υπόλοιπες περιοχές και αυτό φαίνεται από τις πολυετείς επιχειρήσεις του κλάδου που διατηρούνται στο νησί ..
Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση το χώρο του βιβλίου; 
Σίγουρα έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η αγορά του βιβλίου τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης. Έχουν γίνει κινήσεις από τους εκδοτικούς οίκους και από τα βιβλιοπωλεία, έτσι ώστε να γίνει πιο προσιτό στην σημερινή αγοραστική δυνατότητα του Έλληνα καταναλωτή, αλλά το «πρόβλημα» παραμένει.
 Εκτός από την κρίση υπάρχουν άλλοι παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στο βιβλίο και τα βιβλιοπωλεία που «φροντίζουν» για τη διακίνησή του; 
Τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία είναι μεγάλη απειλή για τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία.Απειλή που θα μεγαλώνει όσο ο καταναλωτής παρασύρεται από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και θεωρεί ευκολία και φθηνό τρόπο αγοράς βιβλίου το ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς και προσφέρουν και αυτά βιβλία με έκπτωση ανάλογη με αυτήν των ηλεκτρονικών(βιβλιοπωλείων) και βιβλία σε προσφορά,ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν θέσεις εργασίας, εισφορές στα ταμεία κτλ Ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία διαθέτουν και οι εκδοτικοί οίκοι ανταγωνιζόμενοι άμεσα τον παραδοσιακό πελάτη τους, το βιβλιοπωλείο.Με το να κάνει έκπτωση σε τίτλους του ένας εκδοτικός οίκος,δεν ανταγωνίζεται τον δεύτερο εκδοτικό που πουλάει διαφορετικούς τίτλους,αλλά το βιβλιοπωλείο που έχει τους ίδιους τίτλους με αυτόν, αγορασμένους μάλιστα από τον ίδιο! Το ebook είναι, επίσης,παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την κίνηση του βιβλίου στην Ελληνική αγορά,ευτυχώς μέχρι στιγμής,σε μικρό ποσοστό.
 Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παρούσα δύσκολη κατάσταση; 
Παράλληλα με την προβολή του βιβλίου,αλλά κυρίως με τη φιλική σχέση και συνεχή «επαφή» που επιδιώκει να δημιουργήσει το βιβλιοπωλείο με τον αναγνώστη, ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι να προσαρμοστούμε στις τιμές των υπεραγορών και «εξ ανάγκης» να μπουν και άλλα είδη στα καταστήματα μας(δώρα, αναλώσιμα Η/Υ κτλ) ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορούμαστε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε κατά καιρούς και τις εκδηλώσεις που οργανώνετε σε συνεργασία με συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτές, καθώς και για μελλοντικές δραστηριότητες; 
Έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε δύο επιτυχημένες εκδηλώσεις για μάς αλλά και για το Συριανό κοινό,όπως ακούμε από τα σχόλια των πελατών μας. Η πρώτη ήταν με το ζεύγος Αλεξάνδρου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ και η δεύτερη με την κ.Μαντά σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανονίστηκε και η επόμενη εκδήλωση μας που θα είναι η παρουσίαση του νέου βιβλίου της κ.Μαντά «Μια συγγνώμη για το τέλος» που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του βιβλιοπωλείου μας στις 29 Ιουνίου.
Απευθύνοντας το λόγο στο συριανό αναγνώστη τι θα είχατε να του πείτε; 
Η Λένα Μαντά σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου ΡΟΔΙΑ

Τα συριανά βιβλιοπωλεία (όχι μόνο η «ΡΟΔΙΑ») είναι ενημερωμένα και έχουν βιβλία σε προσφορά και παρέχουν εκπτώσεις στους πελάτες τους.Ακόμα και κάποιο βιβλίο να μην υπάρχει σε στοκ,μπορεί να παραγγελθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.Για όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα e-shop που έχουν το όνομα του φθηνού.Επιπλέον, ψωνίζοντας από την τοπική αγορά, τα χρήματα ανακυκλώνονται στο νησί και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.
Δική μας χαρά είναι η καθημερινή επαφή με το βιβλίο και τον αναγνώστη!
Ευχόμαστε καλή δύναμη για να συνεχίσετε και καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας!

ΠΗΓΗ: http://www.logotypos.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου