Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης











«..αυτό είναι στο βάθος η ποίηση, 
 Η τέχνη να οδηγείσαι και να φτάνεις προς Αυτό που σε Υπερβαίνει... 
 ..να γίνεσαι Άνεμος για τον Χαρταετό 
 ..και Χαρταετός για τον Άνεμο, 
 Ακόμα κι όταν Ουρανός δεν Υπάρχει...» Οδυσσέας Ελύτης

«Αγουροξυπνημένη στο αδειανό κρεβάτι, η Νόρα γύρευε με τη γνώριμη πια πρωινή απόγνωση το κατάλληλο ποίημα… 
 Παλιά συνήθεια από τότε που Τα βιβλία την είχαν οδηγήσει στην ποίηση, όπως τον ναυαγό στη σωτηρία η θέα μιας απόκρημνης στεριάς. 

Από την εφηβεία της ήδη, όταν οι σκέψεις και οι έγνοιες της γίνονταν ένα μαύρο φτεροκόπημα που της έκρυβε το φως, είχε μάθει να τις διώχνει με στίχους και στροφές κι ολόκληρα ποιήματα που επαναλάμβανε επίμονα και κατανυκτικά εντός της σαν τα μάντρα μιας προαιώνιας, παντοδύναμης θρησκείας… 
Και η επίκληση αυτή σπανίως έμενε αναπάντητη…»
(Αύγουστος Κορτώ: «Επειδή είναι η καρδιά μου»- Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ)


Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21 Μαρτίου και στην Ελλάδα ο εορτασμός της είναι διπλός γιατί από εδώ άρχισαν όλα: Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ως επίσημου διεθνούς θεσμού έγινε κατόπιν ελληνικής πρότασης.
Τον εορτασμό εισηγήθηκε στην Εταιρεία Συγγραφέων το 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας. Η Εταιρεία αποδέχθηκε την εισήγησή του και επιλέχθηκε ως ημέρα του εορτασμού η 21η Μαρτίου, η εαρινή ισημερία, κατόπιν πρότασης της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, μια συμβολική ημερομηνία «που συνδυάζει το φως από τη μια και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, η οποία συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους» .
Η πρώτη Ημέρα Ποίησης εορτάστηκε στην Ελλάδα το 1998.
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO το 1999, μετέφερε την ιδέα στον διεθνή οργανισμό και τον Οκτώβριο, στην 30ή Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Διακεκριμένοι ποιητές από όλον τον κόσμο ήρθαν ακολούθως στην Ελλάδα για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τον Μάρτιο του 2001 – ανάμεσά τους ο νομπελίστας Γουόλε Σογίνκα από τη Νιγηρία, ο Λόρενς Φερλινγκέτι από την Αμερική, ο Ρώσος Αντρέι Βοζνεζένσκι, ο Χιλιανός Νικανόρ Πάρα, ο Ιταλός Λούτσιο Μαριάνι και ο Βραζιλιάνος Χαρόλντο ντε Κάμπος.(http://www.tovima.gr/culture/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου