Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Βιβλιοπωλεία:

Μικρές οάσεις πολιτισμού


«Πάντα φανταζόμουνα τον Παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», είχε πει ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Στη φράση του αυτή θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε: «Τα «κλειδιά» γι’ αυτούς που ονειρεύονται να μπουν είναι «κρυμμένα» στα …βιβλιοπωλεία !»
 Όσο κι αν φαίνεται «παράξενο», αυτό το ρόλο -του «φύλακα των κλειδιών του Παραδείσου»- έχουν αναλάβει τα βιβλιοπωλεία, ιδιαίτερα εκείνα τα μικρά, παραδοσιακά της γειτονιάς, που σε κάνουν μπαίνοντας να αισθάνεσαι οικείος, αντίθετα από τις «αλυσίδες» μεγάλων βιβλιοπωλείων, όπου νιώθεις «μικρός και ξένος» μπροστά σε πλήθος ραφιών και βιβλίων! (Κάποιες φορές στα «μεγάλα» βιβλιοπωλεία νομίζεις ότι «χάνεσαι σε λαβύρινθο» κι άλλοτε -λόγω του «ιδιαίτερου» τρόπου ταξινόμησης των βιβλίων- ότι βρίσκεσαι σε …σούπερ μάρκετ!)

Ευτυχώς, υπάρχουν τα «μικρά» βιβλιοπωλεία και κάποιοι (Ρομαντικοί; Αιθεροβάμονες; Αθεράπευτα παραδοσιακοί;) βιβλιοπώλες, παλιοί και νέοι, που χαίρονται να ζουν και να κινούνται ανάμεσα σε βιβλία! Να αποζητούν, να αναπνέουν την οσμή του τυπωμένου χαρτιού! Είναι εκείνοι που πρόθυμα θα δεχτούν τον «πελάτη», θα προτείνουν, θα συζητήσουν μαζί του. Οι γνώσεις τους, η εμπειρία και η αγάπη τους προς το βιβλίο γίνονται οι καλύτεροι σύμβουλοι για κάθε αναποφάσιστο ή απαιτητικό που θα επισκεφτεί το βιβλιοπωλείο!
Αρκετοί, μάλιστα, δεν αρκούνται στη δημιουργία «καλών σχέσεων», αλλά με πολλούς τρόπους κι εκδηλώσεις φροντίζουν να προσελκύουν συνεχώς περισσότερους φίλους του βιβλίου, ακόμη και να δημιουργούν νέους αναγνώστες! Έτσι είναι! « Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο Βουνό, πάει το Βουνό στον Μωάμεθ!»
 Στις ημέρες μας αυτά τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία αναδεικνύονται, όποτε οι ιδιοκτήτες τους αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν, σε «μικρές οάσεις πολιτισμού»!
Μια παρουσίαση βιβλίου, πρόσφατης ή παλαιότερης έκδοσης, μια πρόσκληση σε συγγραφέα με παράλληλη παρουσίαση-έκθεση της λογοτεχνικής του δημιουργίας, ένα «λογοτεχνικό τριήμερο», είναι δρώμενα σημαντικά για το «πολιτιστικό γίγνεσθαι» της ευρύτερης περιοχής! Αν, μάλιστα, αποφασίσουν να συνεργαστούν 2, 3 ή περισσότερα βιβλιοπωλεία, μπορούν να οργανώσουν –με τη συμμετοχή-καθοδήγηση εκδοτικών οίκων, συνδέσμων εκδοτών ή βιβλιοπωλών- μία έκθεση, ένα παζάρι βιβλίου, για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!
 Μία έκθεση βιβλίου, σε συνδυασμό με την παρουσία-γνωριμία ενός ή περισσότερων συγγραφέων και την οργάνωση συζήτησης με αφορμή κάποιο βιβλίο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της κάθε πόλης.
 Όμορφα ακούγονται όλα αυτά, αλλά …πού, πότε και πόσο συχνά πραγματοποιούνται; Να υποθέσουμε ότι κάποιοι «άλλοι» βιβλιοπώλες είναι …περισσότερο «παραδοσιακοί» και «δεμένοι» με το «αλλιώς έχουμε συνηθίσει» και γι’ αυτό αρκούνται στο να περιμένουν, αν και πότε θα μπει ο «πελάτης» στο βιβλιοπωλείο και αυτό είναι όλο;

Μήπως περιμένουν να κάνουν άλλοι το πρώτο βήμα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να τους παροτρύνουν κάποιοι «τρίτοι», λάτρεις του βιβλίου, πολιτειακοί, πολιτιστικοί φορείς (Υπουργείο, Δήμος, πολιτιστικοί σύλλογοι, Λέσχες Ανάγνωσης, εκδοτικοί οίκοι…); Κι όμως, αρκεί ένας από όλους αυτούς να ξεκινήσει, να γίνει η αφορμή για να «κινητοποιηθούν» οι υπόλοιποι και κυρίως οι βιβλιοπώλες!
 Και στην πόλη μας, την Ερμούπολη, πόλη όχι μόνο του Κερδώου, αλλά και του Λόγιου Ερμή, με παράδοση στον πολιτισμό, δεν λείπουν ούτε τα βιβλιοπωλεία ούτε οι παράγοντες-φορείς που θα κάνουν την αρχή! Μπορούν να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σειρά εκδηλώσεων σχετικών με το βιβλίο, όχι μόνο την περίοδο που η Σύρος «γεμίζει» από επισκέπτες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους! Επί σειράν ετών οργώνονται και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, (ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΙΑ παλιότερα, με αντίστοιχες δράσεις και στους δήμους Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας, ΣΥΡΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ τα τελευταία χρόνια) κι όμως –εκτός από κάποιες υποτυπώδεις «εκθέσεις-παζάρια βιβλίου» από 1- 2 βιβλιοπώλες και κάπου κάπου παρουσίαση νέων βιβλίων (τις περισσότερες φορές με πρωτοβουλία των ίδιων των συγγραφέων), σπάνια είδαμε εκδηλώσεις για το βιβλίο!
 Οι προϋποθέσεις για να γίνει ένα καινούργιο ξεκίνημα υπάρχουν! Η απερχόμενη και η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή, με τη συνδρομή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων-φορέων, μπορούν να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες!
 Οι δυνατότητες υπάρχουν! Βούληση και διάθεση υπάρχουν; Πότε και από ποιον θα γίνει, επιτέλους, το πρώτο βήμα; Ιδού η απορία! (Π.Λ.)

 ΠΗΓΗ: Εφημ. «Ο ΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» - http://www.logotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου