Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ένα βιβλίο σου για τη βιβλιοθήκη…

του Δημοτικού Σχολείου Σκουρβούλων 

«Ήταν κάποτε ένα παιδάκι. Εκεί που έπαιζε έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο. Χωρίς να χάσει καιρό, ανέβηκε στη ράχη του κι αρχίσανε μαζί ένα ταξίδι μακρινό. 
Τι μαγικός κόσμος ήταν αυτός που ξεδιπλώνονταν γύρω του! 
Και το μυαλό του παιδιού άρχισε να ανοίγει, να ανοίγει, να ανοίγει για να χωρέσει όλες τις εικόνες, όλες τις λέξεις που εμφανίζονταν μπροστά του. 
Και η καρδιά του παιδιού άρχισε να μεγαλώνει, να μεγαλώνει, να μεγαλώνει για να χωρέσει όλα τα συναισθήματα που βίωνε στο ταξίδι του. 
Και η ψυχή του παιδιού άρχισε να πλαταίνει, να πλαταίνει, να πλαταίνει για να χωρέσει όλα τα κομμάτια ψυχής που άλλοι άφηναν γι’ αυτό στο πέρασμά τους. 
Και το παιδάκι μαγεμένο ορθάνοιξε τα μάτια του για να μην του ξεφύγει τίποτα απ’ όσα απλόχερα του πρόσφερε ο φίλος του… 
Μα ανοίγοντας τα μάτια του το σκηνικό άλλαξε. Βρέθηκε και πάλι μπρος στην άδεια βιβλιοθήκη του, να μετράει ξανά και ξανά τα κρύα της ράφια, ρίχνοντας κλεφτές, σκληρές ματιές στον σπασμένο κουμπαρά πλάι του…» (Της Ευμορφίας Κούτρα)

 Μου αρέσει να μιλώ μέσα από παραμύθια, ή καλύτερα να αφήνω τα παραμύθια να μιλούν για μένα. Κι έγραψα το παραμύθι αυτό για να μιλήσουν οι εικόνες του για την κατάσταση της βιβλιοθήκης του σχολείου μας, του σχολείου των Σκουρβούλων στο νομό Ηράκλειο. Μα πιο πολύ το έγραψα για να μιλήσει αυτό για το όνειρό μου: ένα σχολείο «βιβλιοφάγων». Για να γίνεις «βιβλιοφάγος», βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις βιβλία για να τα «φας»!
Στόχος μας είναι πριν από τα Χριστούγεννα τα παιδιά του σχολείου να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μια ποικιλία τίτλων βιβλία που τα ενδιαφέρουν για να διαβάσουν στη διάρκεια των διακοπών. Έτσι, επιστρέφοντας το Γενάρη, να έχουμε μια βάση για να ξεκινήσουμε πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για την υπόλοιπη χρονιά.
Μιας, λοιπόν, κι εμείς δεν έχουμε παρά ελάχιστους τίτλους στα ράφια μας, σκέφτηκα να ζητήσω τη συνδρομή κάθε γνωστού και άγνωστου συνοδοιπόρου μας. Αν στη δική σας βιβλιοθήκη υπάρχει κάποιο βιβλίο ξεχασμένο από καιρό, κάποιο βιβλίο αγαπημένο, κάποιο βιβλίο που κάποτε σας έδωσε στιγμές απόλαυσης, χαράς, μαγείας και περιπέτειας, κάποιο βιβλίο που νιώθει έτοιμο να αλλάξει χέρια… είμαστε εδώ να το αγκαλιάσουμε και να του προσφέρουμε ένα νέο σπιτικό!
Αν πάλι έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε ένα καινούριο βιβλίο για μας και να μας το στείλετε… θα το υιοθετήσουμε, προσφέροντάς του όλη μας την αγάπη! Δεν χρειάζεται τούτο το βιβλίο να είναι παιδικό. Ελπίζουμε πως η βιβλιοθήκη του σχολείου μας θα μπορέσει να γίνει «αναγνωστικό κέντρο» για το χωριό μας.
 Έτσι, μπορείτε να μας στείλετε βιβλία για παιδιά και ενήλικες αναγνώστες.
Γράψτε μας μια αφιέρωση στην πρώτη σελίδα, βάλτε το βιβλίο σε ένα φάκελο με διεύθυνση:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΒΟΥΛΩΝ ΣΚΟΥΡΒΟΥΛΑ Τ.Κ. 70200 ΤΥΜΠΑΚΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και τα ΕΛΤΑ θα φροντίσουν να μας βρουν!!!
Σας παρακαλώ κοινοποιήστε το σε όποιον/α θεωρείτε ότι μπορεί να συμβάλει στην πραγματοποίηση του ονείρου μας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων θερμά τον καθένα και την καθεμία από εσάς που με την προσφορά του θα δώσει άλλο χρώμα στο σχολείο μας!
Ευμορφία Κούτρα Δασκάλα Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Σκουρβούλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου