Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

«Έφυγε» η βραβευμένη με Νόμπελ, Ντόρις Λέσινγκ

Είχε περιγραφεί από τη Σουηδική Ακαδημία ως: «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα». 

Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε η διάσημη συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ. Η Βρετανίδα συγγραφέας είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007. Μάλιστα, είχε περιγραφεί από τη Σουηδική Ακαδημία ως: «επική συγγραφέας της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε έναν διχασμένο πολιτισμό σε εξονυχιστική έρευνα».

Αξίζει να σημειωθεί πως έλαβε το Νόμπελ σε ηλικία των 87, με συνέπεια να είναι από τους γηραιότερους συγγραφείς που έλαβαν το Βραβείο.

Η Ντόρις Λέσινγκ γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1919 στο Ιράν, από Βρετανούς γονείς και μεγάλωσε στη Ζιμπάμπουε. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ντόρις Μέι Τάυλερ. Ο πατέρας της ήταν υπάλληλος στην Αυτοκρατορική Τράπεζα του Ιράν, ενώ η μητέρα της ήταν νοσοκόμα. Από μικρή η Ντόρις μπήκε οικότροφος σε θρησκευτικό σχολείο, το οποίο εγκατέλειψε οριστικά στην ηλικία των 13 για να εργασθεί ως γκουβερνάντα και στη συνέχεια ως τηλεφωνήτρια.
Το 1949 η Λέσινγκ εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, όπου και εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα. Κατά τη δεκαετία του 1950, τα βιβλία της άρχισαν να γίνονται γνωστά και να γνωρίζουν εκδοτική επιτυχία. Έγραψε πάνω από 50 μυθιστορήματα με περιεχόμενο από την επιστημονική φαντασία ως την πολιτική, μεταξύ αυτών το «The Golden Notebook» (Το Χρυσό Σημειωματάριο) και το «The Grass is Singing» (Τραγουδάει το χορτάρι).

Έχει τιμηθεί με με πολλές διεθνείς διακρίσεις, όπως τα βραβεία David Cohen Memorial Prize, Spain Prince of Asturias Prize, ST Dupont Golden PEN Award και, βέβαια, το Νόμπελ Λογοτεχνίας (2007) για τη συνολική προσφορά της στη λογοτεχνία.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr 

Διαβάστε το άρθρο της Ντόρις Λέσινγκ «ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου