Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Φτωχός συγγενής η Ελλάδα...

Στην 65η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου 
της Φρανκφούρτης

 (Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ )

Για πόσο καιρό ακόμη θα εκκρεμεί η υπόθεση του ΕΚΕΒΙ; Θα κλείσει; Θα συρρικνωθεί; Ή μήπως θα ψυχορραγεί αιωνίως; Ακόμη και η BiblioNet με τα χίλια ζόρια κρατιέται ζωντανή.
Παραμονές της διοργάνωσης της 65ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης, τα μόνα στατιστικά στοιχεία που έχει να επιδείξει το υπό διάλυση Παρατηρητήριο του Κέντρου στηρίζονται σε μακροοικονομικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ περί εκτόξευσης της ανεργίας, συρρίκνωσης του λιανεμπορίου και μείωσης του πληθυσμού, συμπληρωμένα από μια προσωρινή εικόνα της πορείας της βιβλιοπαραγωγής και του τζίρου της βιβλιαγοράς κατά την περασμένη χρονιά.
«Αν ο κύκλος εργασιών της αγοράς βιβλίου έφτανε το 2009 τα 525 εκατομμύρια, το 2012 εκτιμούμε ότι κινήθηκε κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ», λέει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος.
Το παραπάνω νούμερο καλύπτει τον τζίρο και των εισαγόμενων ξενόγλωσσων βιβλίων και των κρατικών αγορών για πανεπιστημιακά και άλλα συγγράμματα, ο οποίος αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Οσο για τη βιβλιοπαραγωγή, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της BiblioNet, «από τους 8.333 τίτλους του 2011, μόλις που ξεπέρασε πέρυσι τους 7.000».
Στο χώρο της λογοτεχνίας και ειδικά του μυθιστορήματος, δεν είναι μόνον ο αριθμός των ξένων έργων που μειώθηκε αλλά και των εγχώριων. Χωρίς να λογαριάζονται τα e-books ούτε οι ανατυπώσεις, το 2012 εκδόθηκαν 457 ελληνικά και 347 ξένα μυθιστορήματα, εκατό λιγότερα από πέρυσι για κάθε κατηγορία χωριστά. Μεταξύ 2011 και 2012, οίκοι όπως οι «Ατραπός» και «Μοντέρνοι Καιροί» εξαφανίστηκαν από το χάρτη, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον «Publicbook», που συνεργαζόταν με τον «Ελευθερουδάκη» και ειδικευόταν στις αυτοεκδόσεις.

Πτώση βιβλιοπαραγωγής 
Το ίδιο διάστημα, εντυπωσιακά συρρικνωμένη εμφανίζεται η παραγωγή των εκδόσεων «Σαββάλας», που μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν στις δέκα παραγωγικότερες της χώρας: από τους 125 τίτλους, έπεσε στους 56. Σημαντική μείωση παρατηρείται και στην παραγωγή της «Αγκυρας», του «Κέδρου», του «Καστανιώτη», της «Ωκεανίδας», του «Ενάλιου» και των «Σύγχρονων Οριζόντων», ενώ στα ίδια περίπου - πάντα υψηλά- επίπεδα στάθηκε η παραγωγή των οίκων «Πατάκης» (319 τίτλοι), «Μεταίχμιο» (197) και «Ψυχογιός» (191).

Πόσοι εκδότες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην έκθεση της Φρανκφούρτης, που διοργανώνεται μεταξύ 9 και 13 Οκτωβρίου; Ελάχιστοι -γύρω στους 15-, μολονότι το κόστος ενοικίασης ραφαρίας στο εθνικό μας περίπτερο είναι μόλις 150 ευρώ. Για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας το ΥΠΠΟ έδωσε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών 80.000 ευρώ, ποσό που μετά βίας φθάνει για την κατασκευή του περιπτέρου και την ενοικίαση των 128 τ.μ. στα οποία θα στηθεί.
Αν μη τι άλλο, θα γειτονεύει με τα περίπτερα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της φετινής τιμώμενης χώρας, της Βραζιλίας, ενώ το «παρών» στη Φρανγφούρτη θα δώσει και ένα στέλεχος του ΕΚΕΒΙ με πολύχρονη εμπειρία σε τέτοιες διοργανώσεις, η Μαρία Ρουσάκηhttp://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου