Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

World Book Night…

Μια εκδήλωση που δύσκολα θα την δούμε να αναπαράγεται στη χώρα μας. Πριν από ένα μήνα, Τρίτη 23 Απριλίου, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία για τρίτη φορά η εκδήλωση World Book Night (WBN), στη διάρκεια της οποίας μοιράστηκαν 500.000 βιβλία σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη ή που ποτέ δεν είχαν σκεφτεί να τα προσεγγίσουν.
Η 23η Απριλίου, ως WBN, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που έχει καθιερώσει η UNESCO . Όπως δήλωσε η Ulia Kingsford, διευθύνων σύμβουλος της World Book Night, η προώθηση τόσο πολλών βιβλίων έγινε απόλυτα ομαλά. Στην εκδήλωση αυτή έλαβαν μέρος 20.000 εθελοντές που μοίρασαν ο καθένας 20 αντίτυπα από έναν τίτλο που βρισκόταν σε μία λίστα 20 επιλεγμένων βιβλίων όλων των κατηγοριών.
Στο πάρτι μετά το σόου που πραγματοποιήθηκε στο Foyles, στο South Bank του Λονδίνου, η Ulia Kingsford επαίνεσε τους διανομείς λέγοντας ότι το μοίρασμα τόσων πολλών βιβλίων διεξήχθη με μεγαλύτερη ευκολία από ό, τι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Εκτός από τις 400.000 επιλεγμένα βιβλία μοιράστηκαν ακόμα άλλα 100.000 βιβλία, προερχόμενα από δωρεές βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων, τα οποία μοιράστηκαν σε νοσοκομεία, φυλακές,, γηροκομεία και τράπεζες τροφίμων.
Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λίβερπουλ, το Λονδίνο και το Εδιμβούργο. Στο Λονδίνο, οι συγγραφείς συγκεντρώθηκαν στο Foyles κάνοντας ομαδικές αναγνώσεις. Η συγγραφέας Tracy Chevalier, γνωστή από το μυθιστόρημα της «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», το οποίο ήταν στη λίστα των 20 βιβλίων που δωρίζονταν δήλωσε: «Είναι πάντα μια ευχαρίστηση να μπορείς να δώσεις ένα βιβλίο σε κάποιον που πιστεύεις ότι θα το απολαύσει. Μίλησα σε εστιατόρια και καφέ - έδωσα ακόμη ένα έργο σε ένα τροχονόμο - και σε άλλα άτομα που δεν αγοράζουν συνήθως βιβλία. Μερικοί μπορεί να είναι καχύποπτοι στην αρχή αλλά αν συμμετάσχουν σε αυτή την ιστορία θα το ξεπεράσουν».
Ανάμεσα στα είκοσι βιβλία που επιλέγηκαν να μοιραστούν στο πλαίσιο της WBN είναι τα κλασικά όπως το «Νησί των Θησαυρών» του Ρ.Λ. Στίβενσον, το « Μια μικρή ιστορία του κόσμου» του Ε. Γκόμπριχ, μεγάλες επιτυχίες όπως «Το νησί» της Β. Χίσλοπ και το «Καζίνο Ρουαγιάλ» του Ίαν Φλέμινγκ, το φιλαναγνωστικό «Διαβάζοντας στη Χάνα» του Μπέρνχαρντ Σλινκ, η μεγάλη επιτυχία και από τον κινηματογράφο «Το κορίτσι με το σκουλαρίκι» της Τρέισι Σεβαλιέ, το κόμικ του Τζον Βάγκνερ με ήρωα τον «Δικαστή Ντρεντ», η «Μυστική γραφή» του Σεμπάστιαν Μπάρυ αλλά και αγνώστων σε μας όπως της Άντι Μακνάμπ «Χθες το βράδυ ένας άλλος στρατιώτης», η ιστορία μιας ομάδας στρατιωτών στον πόλεμο του Αφγανιστάν κ.ά.Η ιστορία της πορφυρής δούλης» της Μάργκαρετ Άτγουντ, το «Bossypants» της γνωστής παραγωγού και ηθοποιού Τίνα Φέι, το «Η Αντωνία μου» της Γουίλα Κάθερ κ.ά
Ο αντίστοιχος κατάλογος στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μυθιστορήματα «

ΠΗΓΗ: http://www.oanagnostis.gr/

BookSyros: Κι εμείς, στην Ελλάδα; Πότε; Πότε θα γνωρίσουμε άλλη "νύχτα" πέρα από τη ..."νύχτα του Αγ. Βαρθολομαίου";  Μήπως πρέπει να κάνουμε κάτι κι εμείς οι αναγνώστες, γιατί οι "άνωθεν αποστελλόμενες εγκύκλιοι" θα αργήσουν, ως συνήθως, πολύ να βγουν στο φως της δημοσιότητας; Τι λέτε;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου