Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Και ένα μάρκο να ήταν…

Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ /info@bookbar.gr
Από τους πρώτους που έχουν θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος παρουσίασε το θέμα ολοκληρωμένα στο βιβλίο του “Και ένα μάρκο να ήταν… Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα” (Εκδ. Λιβάνη). Στο βιβλίο αυτό, ο άνθρωπος που έγινε θρύλος σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο παγκοσμίως, όταν κατέβασε τη γερμανική σβάστικα από την Ακρόπολη μαζί με τον Απόστολο Σάντα, μιλά για το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για τη γενοκτονία του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και το κόστος που είχε σε αίμα. ‘Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά 
Και ένα μάρκο να ήταν η οφειλή, η Γερμανία έχει τη νομική, την ιστορική, αλλά προπαντός την ηθική υποχρέωση να εκπληρώσει τα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα”.
Και όλα αυτά βέβαια σε μια εποχή που η Γερμανία εμφανζεται ως ο δικαστής και “ηθικός τιμωρός” των παρανομιών στις οικονομίες των χωρών ολόκληρης της Ευρώπης. Σε αυτό ηθικό μέρος αλλά και στις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ελλάδα τόσο σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών όσο βέβαια και υποδομών στέκεται το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου, που δεν καλύπτει μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτική πλευρά του μεγάλου αυτού θέματος, ενώ κάνει λόγο και για το μείζον θέμα κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως διευκρινίζει ο Μανώλης Γλέζος, ένας από τους στόχους του βιβλίου είναι να διασαφηνίσει κάποιες συγχύσεις που σχετίζονται με θέματα ορολογίας. Όπως τονίζει “Όλοι λένε για πολεμικές αποζημιώσεις και θεωρούν ότι είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο πόλεμος. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με το θέμα των πολεμικών συγκρούσεων. Η σωστή ορολογία είναι οφειλές της Γερμανίας προς το Δημόσιο και προς τον ελληνικό λαό, προς τα θύματα». «Η πρώτη κατηγορία είναι τα θέματα που χαρακτηρίζονται ως επανορθώσεις και αφορούν τις ζημιές που η Γερμανία προκάλεσε στην ελληνική οικονομία. Π.χ. το 51% των μεγαλύτερων εταιριών της χώρας πέρασε στα χέρια της γερμανικής στρατιάς. Οι επανορθώσεις αυτές ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους… Πάμε τώρα στο αναγκαστικό δάνειο. Κατ’ εξαίρεση, σε σχέση με όλες τις χώρες, η Ελλάδα αναγκάστηκε να τρέφει 810.000 κατοχικά στρατεύματα και τα “Άφρικα Κορπς” του Ρόμελ! Επειδή όμως οι Γερμανοί είναι νομότυποι, ένα μέρος αυτών που αποκόμισαν τα πήραν ως δάνειο. Από αυτό μας οφείλονται 54 δισ. ευρώ.
Σύνολο 162 δισ.ευρώ. Αυτά μας οφείλουν, χωρίς τους τόκους». Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι σχετικό δημοσίευμα του Der Spiegel το οποίο βασίστηκε σε άρθρο από το “Βήμα της Κυριακής” υπολογίζει το συνολικό ποσό του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα στα 162 δισ ευρώ ( 108 δισ ευρώ από τις επανορθώσεις και 54 δισ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.Το ποσό των 162 δισ αντιστοιχεί στο 80 % του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που αυτό καταβληθεί θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας.
Η γερμανική κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική κυβέρνηση «πατάει φρένο» καθώς θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης…
Από την πλευρά του ο Μανώλης Γλέζος διατυπώνει μια αρκετά διαλλακτική πρόταση για την αποπληρωμή του χρέους, στο βαθμό βέβαια που η Γερμανία το αναγνωρίσει: «Εμείς δεν θέλουμε να πιάσουμε τη Γερμανία από το λαιμό. Προτείνω, ως άτομο, όσες γερμανικές εταιρίες κατασκευάζουν έργα στην Ελλάδα, να πληρωθούν από το γερμανικό Δημόσιο έναντι όσων μας οφείλουν. Τι καλύτερο από αυτό; Και για να αποδείξω ότι δεν έχω κανένα μίσος προς το γερμανικό λαό, προτείνω, όσα Ελληνόπουλα πάνε στην Γερμανία για σπουδές, να καλύπτει το γερμανικό κράτος τα έξοδά τους, έναντι του χρέους. Αφιέρωσα το βιβλίο στους Γερμανούς αντιφασίστες. Αν είχα μίσος, θα το έκανα αυτό ποτέ; Και ένα μάρκο να ήταν, άμα το οφείλετε, θα έπρεπε να το πληρώσετε, ως εγγύηση, ότι η Γερμανία δεν θα ξανακάνει παρόμοια ανοσιουργήματα. Για αυτόν το λόγο κάνουμε αυτήν την προσπάθεια». info@bookbar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου