Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Μαύρη μπίρα...

Το αστυνομικό μυθιστόρημα «ΜΑΥΡΗ ΜΠΙΡΑ» (Καστανιώτης) του Βασίλη Δανέλλη είναι το Βιβλίο του Μήνα που επιλέξαμε για τον Αύγουστο.
Ο Αντρέας, ο πλανόδιος μουσικός που ζητά την προσοχή του αναγνώστη στο πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα, θα μπορούσε να έχει την τύχη που έχουν οι ειδήσεις στα ψιλά των εφημερίδων. Να περάσει απαρατήρητος, μέχρι να χαθεί, μια για πάντα, σε κάποια σκοτεινή γωνιά της πόλης.
 Η διαλεύκανση μιας δολοφονίας και η περιπλάνηση του ήρωα, από τις γειτονιές με τις αφρικανές πόρνες μέχρι τα βόρεια προάστια, επιτρέπουν στον συγγραφέα να συνθέσει, με έναν απόκοσμο ρεαλισμό, το παζλ μιας ολόκληρης πόλης. Οι ταπεινές ανθρώπινες ιστορίες, οι απογοητεύσεις, και οι απώλειες, παντός είδους, στον καιρό της κρίσης, στοιχειώνουν την ιστορία του.
Οι μηχανισμοί του εγκλήματος και η μαφία των νυχτερινών κέντρων είναι δύο μόνο από του σκοτεινούς μικρόκοσμους του άστεως, που ο συγγραφέας καταγράφει με αξιοθαύμαστη πειστικότητα.

 Η Αθήνα έρχεται αριστοτεχνικά στο προσκήνιο διεκδικώντας, εκτός των άλλων, και τη σκοτεινή αίγλη των πόλεων του Ρέιμοντ Τσάντλερ, ο οποίος τοποθετούσε, συχνά, τις ιστορίες του στις πιο βρώμικες και διεφθαρμένες γωνιές των μητροπόλεων.
Εκτός από την παρουσίαση του βιβλίου, διαθέτουμε ερωτήσεις που δίνουν αφορμές για συζήτηση στις λέσχες ανάγνωσης και μια συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Βασίλης Δανέλλης, ειδικά για την ιστοσελίδα της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ.
«Η Μαύρη Μπίρα είναι μια ιστορία για την Αθήνα. Το έγκλημα είναι απλώς η αφορμή για να τη διηγηθώ», λέει ανάμεσα σε άλλα ο συγγραφέας. Και προσθέτει : «Η αστυνομική πλοκή είναι η ραχοκοκαλιά του μυθιστορήματος, το «ζουμί» του ωστόσο είναι οι μικρές, δευτερεύουσες ιστορίες που τη διανθίζουν και παρουσιάζουν το σκοτεινό πρόσωπο, τη νουάρ πλευρά, της πόλης.
Μια πόλη που αλλάζει διαρκώς, αδυνατώντας να αφομοιώσει τις αλλαγές της -είτε επειδή αρνείται να το κάνει ή επειδή δεν προλαβαίνει. Επιπλέον βιώνει τις συνέπειες της κρίσης στο «πετσί» της. Τα κτίρια της καίγονται, τα μάρμαρά της ξηλώνονται, τα μαγαζιά της ερημώνουν, τα «κύτταρά» της –οι πολίτες της δηλαδή- χάνουν τη δύναμή τους. Με άλλα λόγια, είναι μια πόλη σε βαθιά κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως υπαρξιακή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου