Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ : Tα mustήρια των αρι8μών

Το βιβλίο «Τα mustήρια των αρι8μών» (Εκδόσεις Τραυλός) του πιο «επικοινωνιακού» μαθηματικού της εποχής, Μarcus du Sautoy, είναι το Βιβλίο του Μήνα που επιλέξαμε για τον Ιούλιο.
Πρόκειται για ένα αταξινόμητο, διαδραστικό βιβλίο που προσεγγίζει πέντε από τα δυσκολότερα προβλήματα στην ιστορία των μαθηματικών (Υπόθεση Ρίμαν, Υπόθεση Πουανκαρέ, Υπόθεση Μπερτς και Σουίνερτον – Ντάιερ, Εξίσωση Νέιβιερ–Στόουκς, Πρόβλημα P v. NP ), στα οποία ο συγγραφέας αφιερώνει ισάριθμα κεφάλαια, ζητώντας από τους αναγνώστες να προσπαθήσουν να τα λύσουν για να γίνουν εκατομμυριούχοι!

 Ανάμεσα στα μαθηματικά θέματα που παρουσιάζονται με αξιοθαύμαστη αμεσότητα στο βιβλίο, είναι οι αινιγματικοί πρώτοι αριθμοί, η αλλόκοτη ομορφιά των σχημάτων της φύσης (από τα σχήματα των φυσαλίδων μέχρι των χιονονιφάδων) η κρυπτογραφία και η πρόβλεψη του μέλλοντος.
Επίτευγμα του βιβλίου μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι δεν εγκαταλείπεις την ανάγνωση, ακόμα και στις πιο ανοίκειες μαθηματικές διαδρομές, επειδή κάθε επιστημονική αναφορά συνδέεται με μια ελκυστική ιστορία από την καθημερινότητα, την τέχνη, την ίδια τη ζωή.
Διαθέτουμε παρουσίαση του βιβλίου, ερωτήσεις που δίνουν αφορμές για συζήτηση στις λέσχες ανάγνωσης και αποσπάσματα από την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Marcus du Sautoy στην ιστοσελίδα Science in School.
Links: http://thalesandfriends.org/el/book/ta-mistiria-ton-arithmon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου