Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Άλλοι καιροί... Άλλα παιδιά

«Όταν γνωριστήκαμε, ήμασταν δώδεκα χρονών και πηγαίναμε στην πρώτη γυμνασίου. Ποτέ δεν παίξαμε με κούκλες μαζί. Ήμασταν μεγάλες και η κυριότερη ασχολία μας (…) ήτανε να σχολιάζουμε αυτά που διαβάζαμε και να συζητάμε ατέλειωτες ώρες για ό,τι συνέβαινε πάνω σε τούτη τη γη….» 

 Το 2006 οι δυο φίλες, οι οποίες έγιναν οι σημαντικότερες Ελληνίδες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας μετά τον πόλεμο, συναντήθηκαν σε μια έκδοση αφιερωμένη στα παιδιά όλων των εποχών υπό την εκδοτική σκέπη της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου.
Η Ζωρζ Σαρή και η Άλκη Ζέη έγραψαν τις αναμνήσεις τους ανασύροντας τα βιώματά τους από την περίοδο της Κατοχής αλλά και από απλά περιστατικά της παιδικής καθημερινότητάς τους. Στα έξι αφηγήματα του βιβλίου τίθενται βασικοί προβληματισμοί σχετικά με τις προκαταλήψεις και τις κοινωνικές ανισότητες.

Τα αφηγήματα έχουν εικονογραφηθεί από δύο από τις πιο αξιόλογες εικονογράφους: Το μεν της Άλκη Ζέη από τη Φωτεινή Στεφανίδη, τα δε της Ζωρζ Ζαρή από τη Βάσω Ψαράκη.
Στο CD που συνοδεύει την έκδοση, διαβάζουν, εκτός από τις συγγραφείς, η σπουδαία δημιουργός του παιδικού θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου και η αείμνηστη κυρία του θεάτρου Αλέκα Παΐζη, που πέθανε το 2009.
 Η Ζωρζ Σαρή πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Ιουνίου και όπως σημειώνει η ΕΨΥΠΕ «δεν αφήνει ένα "δυσαναπλήρωτο κενό", όπως συνηθίζεται να λέγεται, στον Κόσμο μας, αλλά αφήνει ένα πλήρες έργο με το οποίο θα μεγαλώσουν γενιές και γενιές.»

 Ένα μικρό, αλλά ξεχωριστό κομμάτι του βρίσκεται σε αυτή την έκδοση. (http://bookpress.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου