Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Τι είναι ένα «καλό» μυθιστόρημα;

«Λίγο σαν τον όμορφο άνθρωπο. Τι μας κάνει να τον θαυμάζουμε; Το φυσικό παρουσιαστικό του, το πνεύμα του, τα αισθήματα της καρδιάς του και κάτι άλλο, που μπορούμε να το πούμε ψυχή. Σώμα του μυθιστορήματος είναι το κείμενο: του δίνουν αξία η ομορφιά, η γοητεία, η μοναδικότητα του στιλ και ευρύτερα της φόρμας του. Πνεύμα ενός μυθιστορήματος είναι το θέμα του. Ολα τα θέματα μπορούν να γεννήσουν μεγάλα μυθιστορήματα, αλλά υπάρχουν θέματα που είναι λιγότερο ή περισσότερο δυνατά, πρωτότυπα, σημαντικά, επίκαιρα και συγγραφείς λιγότερο ή περισσότερο ευφυείς και ικανοί. Καρδιά του μυθιστορήματος είναι οι αξίες που μεταφέρει. Δεν μιλάμε πολύ γι' αυτό το θέμα σήμερα, αλλά δεν είναι άνευ σημασίας αν σε σπρώχνει προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αν είναι γεμάτο ευγένεια και γενναιοδωρία ή αν προσθέτει στην ευτέλεια του κόσμου. Η ψυχή στο μυθιστόρημα είναι μια διάσταση που δύσκολα προσδιορίζεται, αλλά όταν υπάρχει, όλοι οι αναγνώστες το νιώθουν. Είναι η αίσθηση αναγκαιότητας που σου προκαλεί. Ο Πολάν την προσδιόριζε με το αντίθετό της, λυπόταν που πολλά βιβλία "δεν αξίζουν τον κόπο", δεν είναι απαραίτητα ούτε για τον συγγραφέα ούτε για τον αναγνώστη».
Πιστεύετε ότι ο μεγάλος αριθμός των νέων και μέτριων βιβλίων απομακρύνει από τα βιβλιοπωλεία τα παλαιότερα αριστουργήματα; 
«Δεν θα τολμούσα να παραπονεθώ που τυπώνονται τόσο πολλά νέα βιβλία. Αυτό που φταίει είναι ότι έχουμε περάσει σε μια βιομηχανική παραγωγή από εκδότες που, πολύ συχνά, δεν έχουν στόχο να διαβαστούν κείμενα που θεωρούν άξια προσοχής, αλλά να αγοραστούν εκείνα που προωθούν με βαριές μεθόδους μάρκετινγκ και μαζική διανομή. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα τα νέα βιβλία είναι θαυμάσια και τα έχουμε άμεση ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι οι αναγνώστες να χάνονται μέσα στην πληθωρική, αδιαφοροποίητη και ισοπεδωτική προσφορά. Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνονται ιεραρχήσεις, να χαρακτηρίζονται αριστουργήματα μόνο τα βιβλία που το αξίζουν. Αλλιώς, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από την ανώδυνη μάζα, δεν προλαβαίνουν να κυκλοφορήσουν και εξαφανίζονται. Είναι, άλλωστε, εντυπωσιακό πόσο λίγα καλά μυθιστορήματα γίνονται μπεστ σέλερ».
Πού αγοράζετε βιβλία; Χρησιμοποιείτε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή το Διαδίκτυο;
«Δεν έχω ποτέ αγοράσει βιβλία από το Ιντερνετ. Τα βιβλία που αγοράζεις στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία δεν θα τα 'βρισκες ποτέ στα "πραγματικά". Εάν δεν θες να εξαφανιστούν, πρέπει να τα στηρίξεις, αλλά κι αυτά πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτρονική πώληση».
(Αποσπάσματα από συνέντευξη της Λοράνς Κοσέ στη δημοσιογράφο Βένα Γεωργακοπούλου για την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με αφορμή το βιβλίο της “Στο καλό μυθιστόρημα* »-εκδ. ΠΟΛΙΣ)
* Είναι το όνομα ενός ουτοπικού βιβλιοπωλείου, που στήνεται στην καρδιά του Παρισιού από μια πάμπλουτη κυρία κι έναν ιδεαλιστή βιβλιοπώλη. Η ιερόσυλη ιδιαιτερότητά του σε καιρούς εκδοτικού πληθωρισμού; Επιτρέπει να παίρνουν θέση στα σνομπ ράφια του μόνο υψηλής ποιότητας μυθιστορήματα. Αποκλείονται τα μπεστ σέλερ και τα νέα βιβλία που βγαίνουν με το κιλό, δεν πάει να τα εκδίδουν σοβαροί οίκοι, να τα υποστηρίζουν κριτικοί και να παίρνουν βραβεία.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου