Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Νέα τάση στην εκδοτική αγορά

Τα βιβλία για την κρίση είναι το καινούργιο trend της βιβλιαγοράς. Οι πολίτες ανησυχούν, γνωρίζουν τη δυσκολία της κατάστασης και όπως πέρυσι προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τι σήμαινε η πτώση των spreads, σήμερα, έχοντας πειστεί ότι η περίοδος κρίσης θα είναι μακριά και επώδυνη, αναζητούν απαντήσεις πιο ολοκληρωμένες.
Υπάρχει ένα κοινό που ψάχνεται και εκδότες που ανταποκρίνονται σε αυτό. Περιμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το βιβλίο του Jerome Κerviel «Παγιδευμένος στα γρανάζια»(Εκδ. Παπαδόπουλος), τα απομνημονεύματα του trader που τίναξε τη Soci t G n rale στον αέρα παίζοντας ιλιγγιώδη ποσά στο dealing room.
Ανάλογο ενδιαφέρον θα έχει και το βιβλίο του Χάρι Μαρκόπουλος, τρίτης γενιάς Ελληνα των ΗΠΑ («Κανείς δεν ήθελε να ακούσει», Εκδ.Παπαδόπουλος), μαθηματικο-οικονομικού αναλυτή και σύγχρονου «ήρωα», αφού ξετίναξε τον απατεώνα Μπέρνι Μάντοφ, αξιοσέβαστο χρηματιστή (από τους ιδρυτές της αγοράς ΝΑSDΑQ) και παράλληλα ιδιοκτήτη ενός τεράστιου επενδυτικού κεφαλαίου (fund). Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο θα διαβάσουμε το τελευταίο βιβλίο του Ζακ Αταλί «Παγκόσμια κατάρρευση σε 10 χρόνια» και του Τζόζεφ Στίγκλιτζ «Ελεύθερη πτώση». Σε ένα πιο φιλοσοφικό επίπεδο αναμένουμε το βιβλίο του γάλλου φιλοσόφου και ακαδημαϊκού Μισέλ Σερ «Οι καιροί των κρίσεων»(Καλέντης). Ο Μισέλ Σερ θα επισκεφθεί την άνοιξη τη χώρα μας για μια διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής.
Στον ελληνικό χώρο κυκλοφορεί το βιβλίο των Γιάννη Στουρνάρα και Δημήτρη Σπαρτιώτη «Τα θεμελιώδη αίτια της κατάρρευσης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η εμπειρία 2007-2008» (Gutenberg). Ο Γ. Στουρνάρας ήταν χρόνια «παίκτης» του χώρου και σίγουρα θα έχει κάτι παραπάνω να μας πει για τα χάλια μας.
(Διαβάστε περισσότερα: Ι. Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ-ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ)

Ένα άλλο βιβλίο με ανάλογο ενδιαφέρον για τους Έλληνες (και όχι μόνο) είναι η μελέτη με ιστορικό-οικονομικό περιεχόμενο του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου " Οικονομολόγοι και οικονομική πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα" από τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις. Χαρακτηριστική η διαπίστωση του συγγραφέα ότι "...στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα η πολιτική είχε την πρωτοκαθεδρία έναντι της οικονομίας..." κι ακόμη πως "...θαυμάζει κανείς τη θρησκευτική προσήλωση όλων σχεδόν των ελληνικών κυβερνήσεων στην τήρηση της παράδοσης υστέρησης των εσόδων ως προς τις δημόσιες δαπάνες!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου