Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Νηφάλιο εργαλείο

Σε έναν εξόχως, σχεδόν, καλλιτεχνικά δοµηµένο και τυπωµένο τόµο (κατά τις συνταγές µεγάλων µαστόρων της τυπογραφικής τέχνης), ο Γιώργος Δαρδανός των εκδόσεων Gutenberg κυκλοφόρησε πριν από λίγους µήνες ένα corpus µε άρθρα, δοκίµια και αιχµηρά κριτικά σχόλια, µια ανθολογία µε τον τίτλο «Σελίδες στην οθόνη και σε χαρτί (Το µέλλον της ανάγνωσης)».

Εκεί θα βρει κανείς εµπεριστατωµένα κείµενα ελλήνων και ξένων φιλολόγων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, τεχνικών, συγγραφέων, παιδαγωγών και δηµοσιολόγων πάνω στην οριακή πλέον µετάβαση, διάβαση ή κατάβαση από την τυπογραφία στο Διαδίκτυο.
Η µοίρα του βιβλίου, έντυπου και άυλου, η µοίρα της αναγνωστικής απόλαυσης, τα σύνδροµα της αποδοχής ή της άρνησης του νέου, της τεχνολογίας της γραφής και της ανάγνωσης και, γιατί όχι, η µαστοριά µιας µεγάλης τέχνης εφαρµοσµένης, της τυπογραφίας που δηµιούργησε και αισθητικά αντικείµενα.
Ο Δαρδανός, µε δικαιοσύνη, νηφαλιότητα, µέτρο και γνώση του πεδίου επιλέγει αντικρουόµενες απόψεις αλλά τεκµηριωµένες εκατέρωθεν.Το σύνολο των κειµένων αυτών δεν είναι µόνο πολύτιµο για τους ειδικούς, αλλά κρίνεται απαραίτητο και για την εκπαίδευση. Δάσκαλοι και µαθητές εισέρχονται ανέτοιµοι στο διαδικτυακό πεδίο, το ναρκοθετηµένο παντοιοτρόπως.
Ιδού εργαλείο νηφάλιας χρήσης. (Κώστας Γεωργουσόπουλος-http://www.tanea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου