Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ατάκα

Ο Διογένης και η τρόικα του ΔΝΤ
«Το πρώτο πράγμα που διάβασα ως “συνειδητοποιημένη αναγνώστρια”- μεταξύ 18 και 20 ετών- ήταν οι τραγωδίες των αρχαίων Ελλήνων. Ολα μου τα μυθιστορήματα περιγράφουν εγκλήματα από την οπτική της θυσίας, της λύτρωσης και της μετάβασης από την παλιά στη νέα γενιά...» (Η Τζόις Κάρολ Οουτς εξηγεί την επιρροή του Σοφοκλή και του Αισχύλου στο σύγχρονο crime novel- ΤΑ ΝΕΑ On-line)
Κάποτε, αν ρωτούσες έναν Έλληνα, εάν έχει διαβάσει αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, σήκωνε τους ώμους είτε για να μην απαντήσει είτε γιατί δεν ήξερε πώς να δικαιολογήσει την απάντησή του. Στις ημέρες μας, βέβαια, έχουν αλλάξει τα πράγματα! Όχι, μην πηγαίνει ο νους σας στο… «πονηρό»! Δεν άρχισαν ξαφνικά οι Έλληνες να αναζητούν τη σοφία των αρχαίων τραγωδών. Απλώς, η «τριάδα» των Σοφοκλή-Αισχύλου-Ευριπίδη έχει αντικατασταθεί από την «τρόικα» του ΔΝΤ και πλέον ο Έλληνας ΖΕΙ την τραγωδία ως «σύγχρονος Διογένης»!
Εδώ που τα λέμε, με τις τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια σε ύψη δυσθεώρητα, μάλλον προνομιούχος θα θεωρείται όποιος έχει έστω κι ένα πιθάρι –κοινώς κιούπι- για «κατοικία», αρκεί να μη θεωρηθεί …τεκμήριο και επιβαρυνθεί με νέους φόρους! Στην Ελλάδα του «μνημονίου» όλα είναι πιθανά! Όλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου