Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Για όλα φταίει η νοσταλγία

ΛουκρητίαΔούναβη & Νένα Μεντή
Στην Πηγή της Απάνω Χώρας, χωμένη στη ρεματιά, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, ο χρόνος κύλησε αέρινα, σχεδόν... φελινικά στην εποχή του '50 για μια βραδιά...
 
Μνήμες κι αφηγήσεις για την Ανω Σύρο εναρμονισμένες με τραγούδια λαϊκά και ελαφρά σ' αυτό τον ειδυλλιακό μικρό χώρο, που τον αγκαλιάζει ένας πλάτανος και τον περιτριγυρίζουν ελιές. Τριακόσια άτομα (γυναίκες, άντρες, έφηβοι και παιδιά), καθισμένα στο έδαφος, σε σκαλοπάτια και πεζούλες, αλλά και όρθια, απόλαυσαν διόμισι ώρες μετά μουσικής και λόγου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη», που γίνεται για δεύτερη χρονιά Ιούλιο-Αύγουστο με την καλλιτεχνική εποπτεία του Θέμη Ροδαμίτη.


Πλοηγός σ' αυτό το ταξίδι η Συριανή συγγραφέας Λουκρητία Δούναβη που διάβασε γουστόζικες και τρυφερές ιστορίες από το βιβλίο της «Φωνές του σώματος». «Για όλα φταίει η νοσταλγία» πρόσθεσε και θυμήθηκε πραγματευτές και ντελάληδες της Ανω Σύρου. «Πωλούνται τα πισινά της Βιτάλαινας» φώναζε ένας, «Το ατμόπλοιο... βαπόρι φεύγει για Περαία, ίσως και Αθήνα» φώναζε άλλος.
Αντάξια και λαμπερή συγκυβερνήτρια η Νένα Μεντή («πολιτογραφημένη» Συριανή τα τελευταία 15 χρόνια), έπαιξε με το απαράμιλλο θεατρικό μπρίο της δύο αφηγηματικούς μονολόγους της («έχεις παιδιά, να τα χαίρεσαι, δεν έχεις, να χαίρεσαι» συνήθιζε να λέει μια ηρωίδα της Δούναβη).
"Ένα τρεχαντηράκι"στην ΆνωΣύρο

Ονειρα, ερωτικές επιθυμίες, θρησκευτικές ενοχές, πειράγματα και θυμοσοφίες περί ζωής, έρωτος και θανάτου που εμπλουτίστηκαν με τραγούδια αγαπημένα («Πάμε σαν άλλοτε», «Η πρώτη μας νύχτα», «Χαράματα», «Αρχόντισσα» κ.ά.). Τα ερμήνευσαν όμορφα οι τραγουδίστριες Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Ρένα Βέργου, Ειρήνη Σιγάλα, Χρυσάνθη Ζαράρη. Τις συνόδευσαν οι Κλέαρχος Καραγιαννίδης (ηλεκτρικό πιάνο), Νίκος Απέργης (ακορντεόν), Γεωργία Λίτσα(σαντούρι).

Τη δική του ποιητική ματιά πρόσφερε εκτάκτως ως θεατής ο Τίτος Πατρίκιος: «Πάντα μπορείς να ερωτεύεσαι / το δύσκολο είναι ν' αγαπάς». ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ-enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου