Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ο Γκρόσμαν της ειρήνης

Το Βραβείο Ειρήνης 2010, την ανώτατη γερμανική λογοτεχνική διάκριση απένειμε στον Ισραηλινό συγγραφέα Νταβίντ Γκρόσμαν, η Ένωση Εκδοτών της Γερμανίας. «Στα μυθιστορήματά του, τα δοκίμιά του και τα διηγήματά του προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει όχι μόνον τη δική του θέση, αλλά και αυτή των ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά.Τα βιβλία του δείχνουν πως ο φαύλος κύκλος της βίας, του μίσους και του εκτοπισμού στη Μέση Ανατολή μπορεί να τερματιστεί μέσω της αυτοσυγκράτησης και της δύναμης του λόγου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή του βραβείου.

Πρόσφατα, ο Νταβίντ Γκρόσμαν σε άρθρα του στην ιταλική La Republicca είχε στηλιτεύσει την αντίδραση του ισραηλινού στρατού απέναντι στους ακτιβιστές που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας: «Πόσο ανασφαλές και φοβισμένο πρέπει να αισθάνεται ένα έθνος για να συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκε το Ισραήλ!

Προσφεύγοντας σε υπερβολική χρήση βίας, σκότωσε και τραυμάτισε αμάχους έξω από τα χωρικά του ύδατα, συμπεριφερόμενο σαν συμμορία πειρατών. Είναι σαφές ότι ορισμένοι από τους ακτιβιστές δεν ήταν ειρηνιστές με ανθρωπιστικά κίνητρα. Όπως είναι επίσης σαφές ότι οι απόψεις μερικών από αυτούς σχετικά με την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ είναι απαράδεκτες. Αυτή την ώρα, όμως όλα αυτά είναι άσχετα. Οι απόψεις δεν τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου. Η δράση που ανέλαβε το Ισραήλ εναντίον του στολίσκου δεν είναι παρά η συνέχεια του παρατεταμένου και άδικου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Και ο αποκλεισμός αυτός δεν είναι παρά η φυσιολογική προέκταση της επιθετικής και αλαζονικής προσέγγισης της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία είναι αποφασισμένη να κάνει το βίο αβίωτο σε ενάμιση εκατομμύριο αθώους κατοίκους της Γάζας, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ενός στρατιώτη…».
Ο Γκρόσμαν είχε χάσει το 2006 το νεαρό γιο του Ούρι, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού στο Λίβανο, εναντίον της Χεζμπολάχ.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου