Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Αναγνώστες..Aναγνώσεις..Aναγνώσματα

"Η δραχμή στο κέντρο ενός κόσμου χωρίς δυστυχία" (Π.Κάλαρης- Εκδ. Κιριτιμάτι) είναι ένα sui generis βιβλίο και δεν πρέπει να το μπερδεύετε με ένα άλλο, που το έλεγαν επίσης "Η Δραχμή" και το είχε γράψει ο Γ. Αλογοσκούφης. Είναι το πρώτο βιβλίο των "Εκδόσεων Κιριτιμάτι" και για να δει κάποιος τι σημαίνει το Κιριτιμάτι πρέπει να κοιτάξει στο αυτί του (...του βιβλίου). Έχει χιούμορ, χωρίς να είναι χιουμοριστικό, έχει νέες οικονομικές και πολιτικές θεωρίες χωρίς να προκαλεί το χασμουρητό.

Δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό ούτε κεντρώο. Διαβάζεται ευχάριστα και σίγουρα έχει κάτι να πει. Είναι εξαιρετικά επίκαιρο καθώς πραγματεύεται το θέμα της ακρίβειας και της φτώχειας και προτείνει μια λύση που πρέπει να συζητηθεί.
Θα μπορούσε κάποιος να το πει και λογοτεχνικό. Γενικά, δεν μπορεί να το κατατάξει κάπου, οπότε καλό θα ήταν, εκτός από τη βιτρίνα και το ταμείο να το τοποθετήσετε σε όλες αυτές τις κατηγορίες με πρόσωπο, ώστε να μην πέσετε έξω. Αυτό ήταν αστείο. Αυτό όμως που θα ακολουθήσει είναι σοβαρό: Ο μόνος κανόνας που σέβεται "Η Δραχμή" είναι αυτός που λέει πως τα καλά βιβλία είναι φτιαγμένα με στόχο να αλλάξουν τον κόσμο.
Διαβάστε το και αν το πιστέψετε, γίνετε εσείς το χέρι που θα σπείρει το μήνυμά του, μήνυμα ανθρωπιάς και αισιοδοξίας, σε ένα χωράφι που λαχταρά για νέες ιδέες και ασφυκτιά από το μεταλλαγμένο σπόρο της τηλεόρασης και της σημερινής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου