Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Μαθηματικά Μυστήρια: Η ομορφιά και η μαγεία των αριθμών

Μετά τα βιβλία "Ο ταξιδευτής των μαθηματικών" και "Η μαγεία των μαθηματικών", ο Calvin C. Clawson μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε σπουδαία μαθηματικά μυστήρια: αινίγματα-προκλήσεις που απασχόλησαν τους μαθηματικούς στο πέρασμα των αιώνων και αποτέλεσαν ένα προκλητικό πνευματικό στοίχημα θεμελιώδεις μαθηματικές αλήθειες που εντυπωσιάζουν με τη διατύπωσή τους και ξαφνιάζουν με το εύρος των εφαρμογών τους στην καθημερινότητά μας.
Στο επίκεντρο της παρουσίασής του βρίσκονται οι φυσικοί αριθμοί ή «αριθμοί καταμέτρησης», η μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη της ανθρωπότητας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, μελετώντας τους φυσικούς αριθμούς και τη θαυμάσια διατεταγμένη ακολουθία τους, ανακαλύπτει κανείς ένα παράξενο και άκρως γοητευτικό χαρακτηριστικό των Μαθηματικών, αυτό της εσωτερικής διασύνδεσης.

Από την αριθμολογία και την γκεματρία, την πίστη του αρχαίου κόσμου στις μαγικές και αποκρυφιστικές δυνάμεις των αριθμών μέχρι τη χρήση τους στους σύγχρονους εξελιγμένους μυστικούς κώδικες της κρυπτογραφικής τέχνης˙ από τα επιτεύγματα του Θαλή του Μιλήσιου, του Πυθαγόρα και του Ευκλείδη μέχρι τις ιδιοφυείς ανακαλύψεις του Γκάους, του Όιλερ, του Ραμάνουτζαν και του Χάρντι, από τη μελέτη του λόγου φ, του Χρυσού Μέσου, μέχρι την περίφημη ακολουθία Φιμπονάτσι, και από την Εικασία Γκόλντμπαχ έως την περιβόητη υπόθεση Ρίμαν, ο Clawson αποκαλύπτει ότι οι κρυμμένες αλήθειες των Μαθηματικών αποτελούν μια απολαυστική τροφή για το πνεύμα όπως η μουσική, η ζωγραφική και η λογοτεχνία...

Ο Calvin C. Clawson είναι καθηγητής μαθηματικών στο Seattle Community College. Έχει γράψει μελέτες, διηγήματα, καθώς και το μυθιστόρημα The white badger, για το οποίο κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του "Ο ταξιδευτής των μαθηματικών" και "Η μαγεία των μαθηματικών". Ζει στα περίχωρα της Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου