Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης
πραγματοποίησαν τη μηνιαία συνάντησή τους.

Θέμα για συζήτηση ήταν το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «ΙΜΑΡΕΤ- ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ" (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο συγγραφέας (στη φωτογραφία εμφανίζεται στην κορυφή του τραπεζιού), ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης .

Αρκετά –για άλλη μια φορά- τα μέλη που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση. Μεταξύ αυτών και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου που φρόντισαν να δώσουν ένα ηπειρώτικο χρώμα στη βραδιά προσφέροντας ηπειρώτικο τσίπουρο υπό τους ήχους παραδοσιακών ηπειρώτικων τραγουδιών.

Ο συγγραφέας προτίμησε να συμμετάσχει ως απλός ομιλητής στη συζήτηση, αντί να παρουσιάσει ο ίδιος το βιβλίο του. Γενική εντύπωση από την όλη συζήτηση ήσαν οι θετικές κριτικές και τα ευμενή σχόλια των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης για το μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, στο οποίο ο συγγραφέας με αφορμή την ιστορία, τις κοινές εμπειρίες και το «αδελφικό δέσιμο» ενός Ρωμιού κι ενός Οθωμανού στην Άρτα του δεύτερου μισού του19ου αιώνα, βρίσκει αφορμή να παρουσιάσει στοιχεία από την κοινωνική ζωή της Άρτας, την ιστορία και την παράδοσή της, δίχως όμως να δίνει στο βιβλίο του περιεχόμενο «εγκυκλοπαιδικών πληροφοριών». Αντίθετα, μέσα από ένα πλήθος αποσπασμάτων δημοτικών τραγουδιών, ποιημάτων και στοιχείων –που ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν κουράζουν - μεταφέρει ευχάριστα τον αναγνώστη στην χρονική περίοδο που η Άρτα περιμένει τη δική της απελευθέρωση, παρακολουθώντας τα γεγονότα στη ζωή του Νετζίπ και του Λιόντου, των ηρώων του μυθιστορήματος.Κάποιο από τα μέλη, εντυπωσιασμένο από το μυθιστόρημα, τόνισε χαρακτηριστικά πως το βιβλίο αυτό του Γιάννη Καλπούζου αισθάνεται πως «κοσμεί τη βιβλιοθήκη του».

Οι παρεμβάσεις του συγγραφέα στη συζήτηση βοήθησαν σημαντικά στη διασαφήνιση κάποιων «αποριών» και έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να κατανοήσουν βαθύτερα το νόημα του μυθιστορήματός του και να το εκτιμήσουν περισσότερο.

Με πρόταση του Προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών, συμφωνήθηκε να κληθεί εκ νέου ο συγγραφέας στη Σύρο προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του σε εκδήλωση ανοιχτή σε όλους τους συριανούς «φιλαναγνώστες»!

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαρτίου με θέμα συζήτησης το βιβλίο του Ορχάν Παμούκ «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ» (εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου