Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Δεκεμβρίου


Πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, η συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης. Θέμα συζήτησης; Το βιβλίο που είχε προ μηνός επιλεγεί: "ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ" του Γιάννη Καψή. Γενική εντύπωση: Μυθιστόρημα που διαβάζεται άνετα, με γλώσσα που "τρέχει", μπορεί κανείς να το διαβάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν ο χρόνος τον πιέζει. Σίγουρα επηρεασμένος από την καταγωγή του ο συγγραφέας, βάζει το συναισθηματισμό του σε πρώτο πλάνο. Αν και στηρίζεται σε πολλά ιστορικά στοιχεία, το βιβλίο δεν αποτελεί ιστορική διατριβή, βρίσκει, όμως, ο Γ. Καψής την ευκαιρία να περιγράψει δύσκολες και καμιά φορά ρεαλιστικές -ίσως και "ωμές-βίαιες" σκηνές, σε συνδυασμό με κάποια τρυφερά "στιγμιότυπα". Σαφώς τονίζονται οι μαρτυρικές σκηνές της Μικρασιατικής τραγωδία", με τη ματιά -καθαρά- την ελληνική. Ίσως χρειαζόταν κάποια αναφορά και στην "απέναντι" ματιά. Γιατί, δεν μπορεί κανείς να δεχτεί,ότι σε κείνη την καταστροφή επλήγησαν μόνο οι Έλληνες, ενώ οι Τούρκοι ..."καλοπέρασαν"! Βέβαια, στις προθέσεις του συγγραφέα ήταν να παραθέσει εμπειρίες, μνήμες, βιώματα που "πέρασαν" σ' αυτόν και τους νεότερους Έλληνες από τους ίδιους τους παθόντες και τις οικογένειές τους.
Ας μην ξεχνάμε, ότι σε κάθε πόλεμο θύματα δεν υπάρχουν μόνο στη μία μεριά ή όπως έγραψε ο Μπ. Μπρεχτ: "Όταν τελείωσε ο τελευταίος πόλεμος, στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε της πείνας. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο..."
(Θα χαρούμε να έχουμε την ευκαιρία να δημοσιεύσουμε την άποψη φίλων που επίσης έτυχε να διαβάσουν το βιβλίο του Γ. Καψή "ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ".)
Επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης ορίστηκε για το 3ο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Βιβλίο που επελέγη: "ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ" του Φ. Ροθ (Εκδ. ΠΟΛΙΣ). Σε κείνη τη συνάντηση έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια του Φ. Ροθ Κατερίνα Σχινά. Ευπρόσδεκτοι όλοι οι "λάτρεις του βιβλίου", ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. (Ίσως είναι ευκαιρία να γίνουν.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου